Fortsätt till huvudinnehåll

Styrdokument...med mera...

Mycket att tänka på då man jobbar i skolans väsen....


* Skollagen
(De grundläggande bestämmelserna om förskola, förskoleklass, fritidshem, skola och vuxenutbildning. Stiftad av riksdagen. I skollagen finns bestämmelser om vilka grundläggande krav som ställs på kommunerna. Där finns också bestämmelser som är riktade till elever och föräldrar, nämligen sådana som rör skolplikt och rätten till utbildning)


* Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Lgr 11
(En förordning som i Sverige utfärdas av Sveriges regering. Läroplanen anger de värden som skolan ska bygga sin undervisning på och de mål som ska genomsyra undervisningen (strävansmål) och de mål som eleven ska nå (uppnåendemål). Förskolans läroplan har endast strävansmål)


* Diskrimineringslagen
(Motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskrivande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder)


* FN:s Barnkonvention
(En universell definition av vilka rättigheter barn har, och stipulerar vad som borde gälla för alla barn i hela världen. Definitionen ska gälla i alla samhällen, oavsett kultur, religion eller andra särdrag. Konventionen handlar om det enskilda barnets rättigheter. Varje människa under 18 år räknas som barn, om inte han eller hon blir myndig tidigare enligt den nationella lagstiftningen)


* Likabehandlingsplanen
(förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn)


* Salamancadeklarationen
(Handlar om hur skolan ska anordna undervisningen för elever med särskilda behov. Salamancadeklarationen bygger på FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s Standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning)




Vidare att jobba med i skolan
* IUP-Processen - Arbetet med den induviduella utvecklingsplanen
(Ett stöd för elevens lärande i skolan. Skolan har ansvar för att alla elever får en individuellt anpassad undervisning och att deras utveckling följs upp och planeras noga genom hela skoltiden. Alla elever i grundskolan ska därför ha en skriftlig individuell utvecklingsplan och den ska uppdateras minst en gång varje termin vid utvecklingssamtalet)


* ev. Åtgärdsprogram
(har en elev i behov av särskilda stödåtgärden rätt att få ett skriftligt åtgärdsprogram. Det är skolpersonalens skyldighet att upprätta ett åtgärdsprogram för de elever som behöver det.  Programmet bör utarbetas tillsammans med elev, föräldrar och representanter för skolans personal)


* Allmänna råd i Fritidshem
(Det är Skolverkets förhoppning att dessa allmänna råd med kommentarer kommer att ligga till grund för diskussioner om hur verksamheten kan bedrivas och att de ska ge ett gott stöd för att utveckla verksamheten)


Även om det är många olika styrdokument med mera så är det oxå ett suntförnuft och vilja att jobba med och tillsammans med barn/elever i skolan.
Ett arbete jag inte skulle vilja byta ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mitt namn...

 Många gånger har jag skämts för mitt namn för att det är så udda... andra gånger har jag varit stolt över mitt namn... Som barn sa alla mitt hela namn och inget annat... jag hade inte "nickname" heller... det var inte förrän jag kom upp i högstadiet som jag blev kallad Gunsan eller Myran... Jag svarade på båda dessa namn... dessa namn hängde med mig fram tills gymnasiet tog slut... sedan blev man liksom "vuxen" på något konstigt sätt...eller... hur det nu var... I alla fall så träffade jag en kille vars mamma hade liknade namn som mig så han kortade liksom av mitt namn och kallade mig bara för Eva... Ett namn som sedan har blivit kvar sedan dess. Visst använder jag mitt hela namn då jag skriver under och då jag är till sjukhuset, tandläkaren, med mera... men det är ju så att då står ju mitt hela namn och det är ju mitt tilltalsnamn som då används.... Eva är ju bara mitt halva namn liksom. Det är min familj sedan barndomen och min närmaste barndomsvän som säger hela...

Wordfeud

Spelar WORDFEUD.... Hur kul som helst... Ett spels som man ska bilda ord på de bokstäver man har fått över en spelplan och skapa så långa och bra kombinationer av det man har... och varje bokstav har poäng... och vidare kan man få mera poäng beroende var på planen man kan lägga sina bokstäver... Spelet är det samma som Alfapet.... och är lika kul.... skillnaden är att man spelar Wordfeud i mobilen... spelet kan pågå i flera dagar om man så skulle vilja... och man spelar med dem man känner och kan även spela med okända personer.... och det är lite spännande det kan jag tycka. Just nu har jag 13 spel i gång samtidigt... jag är då inte alltid den som är jätte aktiv av mig men när jag finner stunden att svara på någons spel så gör jag det....

Våra barngrupper på Fritids i vårt avlånga land...

Skollagen säger att barngrupperna ska ha en lämplig sammansätting och storlek och att verksamheten ska utgå från varje barnsbehov…. Läroplanen tydliggör att ansvaret för varje enskilt barnsutveckling och lärande och fritisverksamhet bygger på att barns sociala utveckling sker i grupp med och tillsammans med varandra, enligt skollagen ska fritis komplettera skolan också. I en grupp som är för stor i förhållande till personalstyrkan riskerar att de positiva effekterna av att vara i en grupp att bytas till sin motsats. Konsekvenserna av för stora barngrupper kan vara att samspelet mellan barn och de vuxna mellan påverkas negativt med stress och hög ljudnivå som effekt. Relationerna mellan varandra riskerar att fallera helt och är svår att överblicka o det skapar otrygghet. Barngruppens storlek kan vara avgörande för barns säkerhet när det gäller möjligheten för personalen att ha överblick och kontakt med barnen. Det finns dock inte ngn bestämd gruppstorlek eller personaltäthet som är...