Fortsätt till huvudinnehåll

Bortskämda barn blir ofta olyckliga som vuxna

I dagens artikel i Aftonbladet skriver Alf B Svensson om att det är lätt att bli upprörd över barn som far illa, och att det engagerande att hjälpa dessa....(vilket är ett måste) och att de senaste åren har det handlat mycket om barn som växer upp med fattigdom i Sverige. Det som det inte pratas så mycket om menar han är de bortskämda barnen… i sitt arbete som psykolog har han mött många barn som far illa av just att ha blivit bortskämda (fått som de velat). Dessa barn riskerar att som vuxna inte få ett bra liv.... empati och förståelse, självständighet saknas.... 

Visst är det så att vi ska visa våra kärlek och finnas där för deras nödvändigheter med mera… umgås med… visa dem kärlek… visa dem vägen mot att bli självständiga individer….

Men som Alf nämner i sin artikel är det kanske så att vi ska se över hur man som förälder ställer upp på barnen och vad det kan ge för konsekvenser för framtiden…. Att alltid ge dem uppmärksamhet och svara på deras önskningar är inte i okej….  Det som då händer är att gränser inte sätts och föräldraansvaret uteblir.

Att ge barnen allt som det vill utan att de själva behöver anstränga sig kan få svårt att som vuxna att kunna förverkliga sina drömmar och sina mål…. Han menar vidare att om man behandlar sina barn som om de vore kungar kan få samarbetssvårigheter i livet, svåra att leva med i ett äktenskap… vidare menar Alf att dessa barn kan få svårt att glädja sig åt allt som livet ger. Egocentiriska är något som dessa barn blir då de får allt som de vill och behandlas som om deras liv är viktigare än andras.

Många gånger försvarar deras föräldrar dem och det är oftast andras fel då konflikter uppstår och inte barnet själv som är orsaken till att konflikter kommer till. Utsatta kan vara kamrater, klasskamrater, den andra föräldern (om föräldrarna är skilda), bonusföräldern, läraren med flera. Resultatet är att sedan som vuxna kan detta ge att de får dålig självkänsla och har därmed svårt att kunna hantera konflikter.

Idag har vi mera råd att kunna göra saker och vi har en annan teknologi med mera. Barnens rum är fyllda till bredden med leksaker av alla de slag…. Och Alf tar upp i sin artikel om att är det så för att föräldrar har dåligt samvete för sin frånvaro och då kompenserar detta med saker…. Och för att undvika konflikter…. Passar upp på sina barn med olika aktiviteter för att också undvika konflikt.

För var det så att barn var måna om att uppträda så att det blev omtyckta av sina föräldrar medan idag är det istället så att vuxna oroar sig för att inte vara älskade av sina barn och är därmed överdrivet måna om…. Styrs av vad som är barnens behov, än att för istället se vad som egentligen är bäst för barnet…

”Det ingår i jobbet som förälder inte bara att villkorslöst älska sina barn utan också att stå ut med att inte alltid vara populär och omtyckt.” (Alf B Svensson)

Riskerna kring det som i barnens uppväxtvillkor och vad som är barns rättighet behövs ses över i då det gäller riskerna med att just skämma bort dem…. Att vara bortskämd med att få allt serverat, få som man vill, låta barnet bestämma gör i längden inte barnet lyckligt och inte heller ansvarstanade och det skapar i framtiden för att inte fungera som socialt kompetenta vuxna. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mitt namn...

 Många gånger har jag skämts för mitt namn för att det är så udda... andra gånger har jag varit stolt över mitt namn... Som barn sa alla mitt hela namn och inget annat... jag hade inte "nickname" heller... det var inte förrän jag kom upp i högstadiet som jag blev kallad Gunsan eller Myran... Jag svarade på båda dessa namn... dessa namn hängde med mig fram tills gymnasiet tog slut... sedan blev man liksom "vuxen" på något konstigt sätt...eller... hur det nu var... I alla fall så träffade jag en kille vars mamma hade liknade namn som mig så han kortade liksom av mitt namn och kallade mig bara för Eva... Ett namn som sedan har blivit kvar sedan dess. Visst använder jag mitt hela namn då jag skriver under och då jag är till sjukhuset, tandläkaren, med mera... men det är ju så att då står ju mitt hela namn och det är ju mitt tilltalsnamn som då används.... Eva är ju bara mitt halva namn liksom. Det är min familj sedan barndomen och min närmaste barndomsvän som säger hela...

Nolltolerans....

Att bedöma om ett barn är utfryst är en svår uppgift….ett samhälle får inte acceptera detta… får inte blunda för de allvarliga kränkningar som barn kan utsättas för dagligen i skolan, fysiskt och psykiskt…. Nolltolerans mot alla former av kränkningar är ett måste… . Lyhördhet för det som sker i och utanför skolan… ett intensivt och strukturerat förebyggande arbete är ett måste… Utöver att jobba med normer och värderingar i skolan krävs också en förändring…. i klassindelningen och kanske även ändra på scheman i skolan… att våga bryta upp gamla mönster och skapa förutsättningar för att nya relationer skapas mellan elever…. Personal finnas med på rasterna… och är med eleverna i deras lek och de aktiviteter som skapas på rasterna…. föräldrasamarbete är även viktigt…. Mobbning är vanligare än man tror… ca en tredjedel av alla skolbarn har blivit utsatta för någon form av mobbning under sin skoltid…. Mobbning kan vara allt ifrån att bli kallad nedsättande saker till att bli utsatt för ...

Loven.....

Idag på nyheterna handlade reportaget om elever som mår dåligt i skolan för att man inte har råd med att göra saker och ting på lovet. Många elever tycker att det är jobbigt att prata om vad som de har gjort på lovet.... inte för att de för den delen kanske har haft tråkigt men att inte kanske fått göra som många andra har fått göra på lovet.... det jag menar är att de jämför sig med varandra.... elever åker iväg på resor, går på bio, iväg på olika utflykter eller annat... och långt ifrån alla elever kan få göra det... Eleverna berättar då de kommer till skolan i samlingen då lärarna oftast frågar om vad för kul de gjort under lovet....  visst ska man låta eleverna berätta men hur ska vi kunna hjälpa de elever som mår så dåligt för att de inte har gjort som "alla" andra....  Enligt reportaget är det 7% av alla barn i Sthlm som upplever loven som jobbiga och det är alltså ca 2 elever i varje klass.....   Igen hur ska vi kunna hjälpa barn som mår dåligt ...