Krafttag är något som alla skolor skulle ha.... eller i alla fall ha en klar syn på hur man ska arbeta för att inte elever eller lärare med flera blir mobbade i skolan.... eller inte heller för den delen utanför skolan....
Likabehandlingsplanen och andra åtgärder är viktiga att se över inför skolstart för alla som arbetar där så man har med sig det färskt i minnet vid varje skolstart....
Att få gå på föreläsningar om ämnet vore något också något som alla skulle behöva.... detta för att kunna föra det vidare bland eleverna i skolan....
Mobbning är inget som bara försvinner av sig själv.... utan mobbning är något som man måste arbeta hela tiden med.... etik och moral.... rätt och fel... ja och nej... trakaserier...med mera.... allt måste tas upp till ytan och diskuteras och föras ett aktivt arbete med för att förinta det från våra skolor...
Ur SN idag......
Maja Grinberg, Julia Murphy-Berglund, Michaela Gunnarsson och Emmy Grinberg går på Fornbyskolan. De tycker att de har mer att säga till om jämfört med i höstas och att stämningen blivit bättre på skolgården.
Krafttag mot mobbning på Fornbyskolan
Vagnhärad
Skolstarten väntar runt hörnet. Fornbyskolan i Vagnhärad var en av de skolor som led av ett hårt klimat mellan eleverna. Under våren blev det ändring på det.
De senaste åren har varit turbulenta på Vagnhärads skolor. Hedebyskolan har bytt rektor flera gånger och Fornbyskolan stod utan rektor innan Marika Lindholm tillträdde i februari.
På Fornbyskolan ryms de yngre årskullarna, från förskoleklass upp till femman. När Lindholm började på skolan slogs hon av att tonen mellan barnen var rå. Det förekom mycket mobbning och det var bråk på rasterna. Den dåliga stämningen på skolgården följde med in i klassrummen och påverkade eleverna i skolarbetet.
För att få bukt med problemen minskades glappet mellan dem som sköter skolan och dem som går i den. Föräldraråden upplöstes tills vidare. I stället bjöds samtliga föräldrar in till stormöten, där de fick ventilera sina åsikter. En ny plan mot kränkningar och mobbning arbetades fram av barn, personal och föräldrar tillsammans.
Klassråden och elevrådet sattes i centrum. Eleverna uppmuntrades inte bara att komma med förslag, utan fick även gehör för sina åsikter.
Marika Lindholm inser att det säkerligen redan funkar så på många andra skolor. Men för Fornbyskolan är det nytt.
- Föräldrar och elever har kommit med jättemycket synpunkter. Mycket behövde ventileras och mycket har hänt. Man kan aldrig säga att allt är bra, för man blir aldrig färdig. Men det kan vara bättre eller sämre och här har det blivit bättre.
Kommentarer
Skicka en kommentar