Fortsätt till huvudinnehåll

Större barngrupper....

detta stod att läsa på Skolverket.se
PRESSMEDDELANDE  31 mars 2011

Allt större barngrupper och glesare med personal i fritidshem

Idag går det i snitt över 38 barn i en grupp i fritidshemmen. Det är en ökning med två barn sedan föregående år. Samtidigt blir det glesare med personal. Idag ansvarar varje anställd för i genomsnitt 21,5 barn, visar ny statistik från Skolverket.
- Om inte de ansvariga huvudmännen vänder utvecklingen kan det bli svårt att leva upp till de krav som ställs på fritids i den nya skollagen, säger Marie Sedvall Bergsten på Skolverket.

Fler barn - färre fritidshem

Sedan 2003 har antalet fritidshem minskat kontinuerligt. Idag finns det 4290 fritidshem - en minskning med 450 sedan 2003. Samtidigt fortsätter antalet barn i fritidshem att öka. Hösten 2010 var totalt 378 500 barn mellan 6-12 år inskrivna - en ökning med över 20 000 barn sedan året innan. Allt färre fritidshem och fler barn har lett till att grupperna växt påtagligt i storlek. Hösten 2010 gick det i snitt 38,1 barn per grupp och året innan 36 barn. I slutet av 1990-talet hade en genomsnittlig grupp 29 barn.
- De mycket stora fritidsgrupperna kan gå ut över barnen och framför allt de som är i behov av extra stöd och hjälp för att klara skolarbetet. Fritidshemmen har ett pedagogiskt uppdrag som kan var svårt att leva upp till med de stora barngrupperna.

Glesare med personal

Varje årsarbetare ansvarar nu för i igenomsnitt 21,5 barn jämfört med 20,9 året innan. Under de senaste tio åren har antalet barn per årsarbetare ökat med 4. Mellan 1990 och 2000 mer än fördubblades antalet barn per årsarbetare i fritidshem från 8,3 till 17,5.

Tydliggjorda krav i ny skollag

1 juli börjar den nya skollagen att tillämpas. I lagen tydliggörs kraven på att fritidshemmet ska bidra till lärande och personlig utveckling. Det lyfts fram att fritidshemmet har ett pedagogiskt uppdrag och att barn har rätt till stöd. I skollagen anges också att eleverna ska erbjudas en god miljö och att man systematiskt och kontinuerligt ska planera, följa upp och utveckla utbildningen.
- Med den nya skollagen blir det också tydligare att barnets eget behov ska avgöra om man har rätt att få plats på fritids. Det kan innebära att trycket på fritidshemmen ökar ytterligare. Hittills har vi sett att barn till arbetslösa och långtidssjukskrivna många gånger inte erbjuds plats på fritids, säger Marie Sedvall Bergsten.

För frågor kontakta

Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd 08-527 33187 eller 0733-77 31 87
För frågor om statistiken:
Ingegerd Johansson, undervisningsråd 08-527 332 74 eller 0733-77 32 74
Åsa Nordström, undervisningsråd 08-527 332 65 eller 0733-77 32 65

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hem och hem igen....

I veckan som var hade jag en åter resan till Svedala... En resan som på sätt och vis kändes skön att få göra för jag skulle hinna med att få träffa mina barn Alexander, Linnea, Fredrik och Alicia, Linnea's nybildadefamilj med sambo Sebastian  och mitt barnbarn Tintin I övrigt var resan avsatt för något helt annat. Jag skulle på rättegång för familjeangelägenheter... Det tog inte många timmar och jag hade mer tid att lägga på familjen med flera. Vänner var något som dock inte lång på prioriteringen. Det får bli nästa gång. Många hörde av sig men min tid räckte verkligen inte till. Tack mina kära och nära för förståelsen, jag lovar bättre nästa tillbaka resa. Hur var Svedala.... Kallt KALLT och åter Kallt... Snön låg på marken och det var urrigt och riktigt kyligt.... Det var så kallt att det gjorde ont i kroppen. Min hemresa gav av tillbaka till Thailand och Mae Phim redan på onsdagen. Så det var verkligen intensiva dagar. På bilden är vi samlade alla.... Jag Gabriella med barnen, A

Sova eller inte sova på dagis/förskolan....

Anna Wahlgren  är en kvinna som fött många barn och som debatterat mycket om barn och barnuppfostran och har även skrivit en del böcker.... "De blir slutkörda på dagis – för att kunna somna på kvällen. Men nu varnar experten Anna Wahlgren: – Att slopa vilan för små barn är lika farligt som att svälta dem" Jag kan bara hålla med henne om detta.... barn sover då de behöver det om dagen... och de lägger sig om kvällen ändå..... detta av mina egna erfarenheter.... visst finns det undantag... men oftast är det så att barnen somnar gott om natten även om de sovit på dagen på dagis/hos dagmamma/hemma då de är omkring 1 till 5 år...... Många föräldrar ger förskola med flera stränga förhållningsregler om att deras lilla barn inte ska sova om dagen alls.... o om de sover får de max sova 30 minuter och så vidare..... "BARNTORTYR" tycker Anna.... och visst kan man säga att det är så för en del barn.... att inte få sova då man är helt slut på dagen efter många aktivitete

Mitt namn...

 Många gånger har jag skämts för mitt namn för att det är så udda... andra gånger har jag varit stolt över mitt namn... Som barn sa alla mitt hela namn och inget annat... jag hade inte "nickname" heller... det var inte förrän jag kom upp i högstadiet som jag blev kallad Gunsan eller Myran... Jag svarade på båda dessa namn... dessa namn hängde med mig fram tills gymnasiet tog slut... sedan blev man liksom "vuxen" på något konstigt sätt...eller... hur det nu var... I alla fall så träffade jag en kille vars mamma hade liknade namn som mig så han kortade liksom av mitt namn och kallade mig bara för Eva... Ett namn som sedan har blivit kvar sedan dess. Visst använder jag mitt hela namn då jag skriver under och då jag är till sjukhuset, tandläkaren, med mera... men det är ju så att då står ju mitt hela namn och det är ju mitt tilltalsnamn som då används.... Eva är ju bara mitt halva namn liksom. Det är min familj sedan barndomen och min närmaste barndomsvän som säger hela