Jag har som uppgift att skriva om ett livsmedel... och jag har valt att skriva om mjölken.... uppgiften är en skoluppgift som ska vara inne idag... men som det ser ut som att jag kommer att behöva en dag till på mig innan jag kommer att bli klar... jag har lite jobb om dagarna som ska göras och sedan har jag familjen då jag kommer hem.... men när jobb är avklarad för dagen och familjen sover kommer jag ha tiden att hinna skriva.... visst jag kommer att vara trött... men uppgiften kommer förhoppningsvis att vara bra.... nedan lite utdag ur det som jag har skrivit....
..........................................................................................................................
MJÖLK.... Mjölk är det livsmedel som vi kommer i kontakt med först då vi kommer till livet. Mjölken vi då får kommer i de flesta fall från vår egen mor, senare i livet byter vi ut modersmjölken till den mjölk som vi köper i vår närbutik, alltså mjölk som är producerad av korna. Mjölk är det livsmedel som vi intar mest, i dryck, som ingrediens i brödet som tillbehör till någon maträtt eller som pålägg och då pratar vi om ost.
Vi köper vår mjölk men vi glömmer bort på vägen vem som egentligen har producerat den och hur den har kommit till butiken. Många barn idag har ingen aning om hur det egentligen går till. Som lärare och pedagog kan detta vara något att prata om och föra vidare till de elever som vi har att undervisa i skolan. Men hur det ska gå till kan variera beroende på barnets ålder och vilken årstid som det är just då.
Mjölken produceras som sagt av kon som går och betar i någon hage förhoppningsvis i vår närhet, kon mjölkas underdagen av stora maskiner. Förr så mjölkades kona för hand men idag har vi tekniska hjälpmedel som gör jobbet åt oss. Från kon som blir mjölkad transporteras mjölken tills stora kärl som finns i anslutning till gården. I kärlen förvaras mjölken som sedermera blir hämtad av någon mjölkbil som transporterar den vidare till mejeriet.
Samtidigt som mjölken produceras så tillverkas det mjölkförpackningar på pappersbruket. Pappersbruket transporterar sedan förpackningarna vidare till mejeriet. På mejeriet förpackas mjölken i sina förpackningar för att sedan transporteras vidare till butikerna. I butiken är det personal som ställer ut mjölken på hyllorna för att vi kunder ska kunna handla hem mjölken. Men hur blir förpackningen till kan undra. För att kunna göra förpackningar så måste pappersindustrin ha tillgång till pappersmassa. Pappersmassan tillverkas av träd som har blivit avverkade i någon skog av stora maskiner som sågar förflyttar dem till lastbilar. Från skogen transporteras de vidare till pappersindustrin. På industrin så hanteras trädet på olika sätt som att sågas flisas tillföras andra material som krävs för att kunna göra förpackningar som tetrapack som förvarar mjölken till konsumenten.
Vad som sedan händer med mjölken efter konsumering är en gåta i sig men vi tar tillvara de näringsämnen som kroppen vill ha och behöver. Restprodukterna i vår kropp stöts ut och far vidare genom ett avloppssystem och ett reningsverk. När mjölken är upp drucken så slänger vi även förpackningen, den sköljs ur och förhoppningsvis så källsorteras den.
...........................................................................................................................
Kommentarer
Skicka en kommentar