Fortsätt till huvudinnehåll

Nya lagar....

Hur många är det som har koll på att det från igår inträde nya lagar....
Alltså från den 1 Juli träde nya lagar i kraft.... kolla upp om det drabbar eller gynnar dig....
Vad som gäller vid försäljning.... vad som gäller vid energi och elbolag.... vad som gäller då det gäller sjukskrivning... skollagen för särskolan... med mera...

Så påverkas du av de nya lagarna


Vet mer/ De nya lagarna:

 Bestämmelserna kring eftersök av vilt utvidgas så polisen får rätt att vidta åtgärder även när vilt krockat vid tåg.
 Ett EU-direktiv om nya regler om prospekt träder i kraft. Bland annat standardiseras prospektens utformning och sammanfattningen i bolags prospekt om överlåtbara värdepapper till allmänheten. Prospekten ska innehålla nyckelinformation.
 Tidigare krävdes det att maten på fartyg var anpassad till deombordanställdas religiösa och kulturella bakgrunder. Nu införs möjlighet till undantag från regeln.
 Lagen om energideklarationer förändras i vissa delar. Du som säljer eller hyr ut din bostad eller en annan byggnad måste lämna alltid över en energideklaration för bostaden eller byggnaden till köpare eller blivande hyresgäst. Bland annat ska besiktning ska ske på plats när en byggnad energideklareras, dock med vissa undantag.
 Den nya skollagen börjar nu tillämpas också på vuxenutbildning.
 Fler arbetstagare ska kunna fällas för att ha tagit emot en muta, även idrottare och funktionärer vid idrottstävlingar där det förekommer vadhållning.
 Det ska bli ökad säkerhet i domstolarna. Med nya lagen ges utökad möjlighet till säkerhetskontroller av besökare.
 Reglerna om grovt vapenbrott förtydligas. Ett vapenbrott ska betraktas som grovt när det gäller vapen med stor eldkraft, om det är flera vapen, eller om det rör innehav av illegalt vapen på allmän plats.
 Studerande föräldrar får behålla sitt studiestöd i två veckor vid avbrott i studierna i samband med att deras barn under 18 år avlider.
 Sjukskrivnas arbetsförmåga ska efter 180 dagar prövas mot sådant förvärvsarbete som är "normalt förekommande på arbetsmarknaden", i stället för mot förvärvsarbete på den reguljära arbetsmarknaden.
 Djursjukskötare och hovslagare med utbildning från annat EU-land och som ännu inte fått yrkeslegitimation, kan få särskilt tillstånd av Jordbruksverket att utöva verksamhet.
 Nu får åklagare lämna stämningsansökningar och förundersökningsprotokoll till domstolarna enbart i elektronisk form.
 Polisen får nu kräva uppgifter från telebolagen när det handlar om misstänkta där brottet endast ger böter. Man vill bekämpa grooming och annan kränkande brottslighet på Internet. Om brottet kan ge minst två år i fängelse behöver man inte ha någon skäligen misstänkt person.
 Redare med stora fartyg måste ha en ansvarsförsäkring som täcker skadestånd till drabbade vid en olycka till sjöss. Försäkringsskyldigheten ska gälla för svenska fartyg samt för utländska fartyg som anlöper eller lämnar svensk hamn, tilläggsplats eller ankarplats.
 Bensin och diesel får säljas till fordonsindustrins test- och forskningsverksamhet samt för att tanka nytillverkade fordon inför leverans,även om bränslet inte uppfyller gällande miljöspecifikationer.
 Det räcker med att ett barn är folkbokfört i landet för att föräldrarna ska kunna göra en anmälan om gemensam vårdnad direkt till Skatteverket. Det krävs alltså inte längre att barn och föräldrar är svenska medborgare.
 Lagen om exploateringssamverkan upphör att gälla. Lagen som har gett fastighetsägare möjlighet att gå samman för att genomföra ett utbyggnadsprojekt, har endast använts "vid ett fåtal tillfällen" sedan dess tillkomst.
 En lag om trygg naturgasförsörjning införs på grund av ny EU-förordning. Syfte: upprätthålla naturgasförsörjningen även vid krissuationer. Bl a ska Energimyndigheten göra riskbedömningar, och ta fram en krisplan för avbrott i gasförsörjningen.
 Elproducenter, elhandelsföretag och nätföretag ska upprätta risk- och sårbarhetsanalyser i den egna verksamheten för att förebygga, motstå ochhantera störningar i elförsörjningen som kan medföra svåra påfrestningar på samhället. De ska också lämna uppgifter så Elberedskapsmyndigheten kan upprätta en nationell risk- och sårbarhetsanalys för elsektorn.
 Nämndemän ska inte längre medverka vid kammarrätten i mål gällande lagen om arbetslöshetsförsäkring eller lagen om arbetslöshetskassor.Kommuner får möjlighet att samverka om att erbjuda samhällsorientering till vissa nyanlända invandrare.
 Flera av länsstyrelsernas verksamheter koncentreras till sju länsstyrelser: Stockholms, Östergötlands, Skåne, Västra Götalands, Dalarnas, Västernorrlands och Norrbottens län. Det gäller bl a ärenden om medborgarskap, överförmyndare, bilskrotning, ensamrätt till sjunket gods och Allmänna arvsfonden.
 Försvaret ska förutom yrkesofficerare ha två kategorier anställda: kontinuerligt tjänstgörande personal och tidvis tjänstgörande personal med civila jobb men som rycker in när försvaret kallar. Båda kategorierna anställs på tidsbegränsade kontrakt.
 En allmänpraktiserande läkare som har fullgjort sin utbildning i en annan EES-stat än Sverige eller utbildat sig i Schweiz ska automatiskt erkännas som specialist i allmänmedicin i Sverige. Möjligheten att ansöka om legitimation som Europaläkare eller allmänpraktiserande läkare med bara tre års vidareutbildning avskaffas.
 Ellagen och naturgaslagen ändras som en anpassning till EU. Åtgärderna handlar om att skapa en mer effektiv åtskillnad mellan överföringsverksamhet och konkurrensutsatt verksamhet och ger ett utökat konsumentskydd.
 Även de som inte använder deklarationsombud för fastighetstaxeringen får nu överklaga vite som har med fastighetstaxeringen att göra. Syftet med lagändringen är att samma regler ska gälla för alla skatteskyldiga.
 Arbetsgivare ska inte vara skyldig att betala ut sjuklön vid sjukdom om arbetstagaren inte helt har återgått i arbete och jobbat minst en dag hos arbetsgivaren efter att sjuklön för en hel sjuklöneperiod har betalats ut av arbetsgivaren.
 Samordningsförbund ska få rätt till ersättning för viss moms under samma förutsättningar som kommuner, landsting och kommunalförbund. Samordningsförbund samarbetar kring rehabiliteringsinsatser för individer.

  Bästa tipsen för dig som ska köpa hus Det ska du tänka på innan du investerar i ny bostad – energiexperten berättar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad har hänt? och Vad händer?

 Oj oj oj... ja det är ju inte allt för ofta som jag är här inne. Man kan ju undras vad som har hänt genom åren.  Till att börja med måste man tillbaka till förra inlägget som var 2021.... Alltså 3 år sedan.... tänk att det redan har gått tre år...  Bor än kvar i lägenheten. Min yngsta har flyttat ut och bor numera i Norrköping där hon går i skolan. Hon går nu andra året på gymnasiet. Hon kommer hem på helgerna turligt nog. Nästa sommar tar hon studenten. Wow vad tiden gått fort här.  Jobbar i Norrköpingskommun som lärare på en liten skola utanför Norrköping och trivs tämligen bra med undantag från några. Eleverna är magiska och ledningen fungerar bra. Har nu jobbat på skolan i snart tre hela läsår. Just nu har jag en årskurs fyra med 19 elever i klassen. Har så mycket som jag vill dela med mig till mina elever. Ser fram mot en fortsatt framtid tillsammans med dem.  Familjen i övrigt.... Min äldsta son studerar och har studerat it och lite annat, han levern ensam och bor i sin lägenhet

Mitt namn...

 Många gånger har jag skämts för mitt namn för att det är så udda... andra gånger har jag varit stolt över mitt namn... Som barn sa alla mitt hela namn och inget annat... jag hade inte "nickname" heller... det var inte förrän jag kom upp i högstadiet som jag blev kallad Gunsan eller Myran... Jag svarade på båda dessa namn... dessa namn hängde med mig fram tills gymnasiet tog slut... sedan blev man liksom "vuxen" på något konstigt sätt...eller... hur det nu var... I alla fall så träffade jag en kille vars mamma hade liknade namn som mig så han kortade liksom av mitt namn och kallade mig bara för Eva... Ett namn som sedan har blivit kvar sedan dess. Visst använder jag mitt hela namn då jag skriver under och då jag är till sjukhuset, tandläkaren, med mera... men det är ju så att då står ju mitt hela namn och det är ju mitt tilltalsnamn som då används.... Eva är ju bara mitt halva namn liksom. Det är min familj sedan barndomen och min närmaste barndomsvän som säger hela

Vad hände med våren?

Våren bankade på dörren efter en lång vinter... snödroppar, tulpaner med mera hade börjat göra sig synliga... Vintern som varit har varit kall och med mycket snö. Tror att denna vintern verkligen gett unga som gamla möjligheten för att åka skidor på nedför och på längden, åkt skridskor med mera av olika vinter aktiviteter. Neeeee nu får det vara slut med detta med snö och kyla.... igår kom det tyvärr åter igen... stormliknade byar med snö och kyla drog över byn..... Så ofantligt trött på vintern nu. Vill ha vår och sommar... och gärna läääänge också.  Vad har man hittat på idag då.... Vaknade upp tidigt med tanken att ställa mig i duschen men så blev det inte då min yngsta kom och ville ha en speciell yoghurt till frukost. Så det blev att kasta på sig kläderna och dra iväg tillsammans för att åka och handla lite frukost. Väl gjort blev det gofrukost hemma i soffan.  Har suttit och fixat lite pappersarbeten på förmiddagen också och jag känner mig nöjd med att fått det gjort. Ska väl hin